Call Center 
0249-535.330
(best view: all exept IE) 
Autentificare Vreau cont!

Login

Username *
Password *
Retine-ma

Imi fac cont

Campurile completate cu asterisc (*) sunt obligatorii.
Nume *
Username *
Password *
Verifica password *
Email *
Verifica email *

Fertilizarea cerealelor de toamna

en
Aplicarea ingrasamintelor reprezinta un factor principal de sporire a productiei cerealelor de toamna. Problema utilizarii ingrasamintelor cu azot si fosfor la grau si orz se impune pe toate tipurile de sol din tara noastra, tinand cont de starea de aprovizionare a solurilor in aceste elemente nutritive.

Nivelul producaiilor obtinute fara aplicarea ingrasamintelor este de regula scazut si nu acopera in multe cazuri cheltuielile efectuate cu amplasarea si intretinerea acestor culturi.

Astfel, pe cernoziomul cambic de la Fundulea, unul din cele mai fertile soluri din tara noastra, productia medie obtinuta la grâul cultivat dupa porumb, la neirigat este sub 2000 kg boabe/ha fara ingrasaminte si depaseste 5000 kg boabe/ha atunci când se aplica ingrasaminte.

Ingrasamintele pot contribui la dublarea sau chiar triplarea productiei la cerealele paioase.In multe cazuri, din motive mai mult sau mai putin obiective nu se aplica ingrasaminte, fapt care duce la obtinerea unor productii mici si a unor rezultate economice nesatisfacatoare.

Sporurile obtinute de pe urma aplicarii unui kg ingrasamânt substanta activa sunt in medie de 10-15 kg boabe, putând depasi 25 kg boabe, in anumite conditii. 
Având in vedere ca, un kg de ingrasamânt (inclusiv aplicarea) costa cât circa 4 kg boabe reiese clar eficienta economica ridicata a aplicarii ingrasamintelor la cerealele paioase. Cerealele de toamna valorifica foarte bine atât ingrasamintele organice, cât si cele minerale pe toate tipurile de sol.

Ingrasamintele organice sunt mai bine valorificate pe solurile podzolice, cu insusiri fizice si chimice defavorabile culturii plantelor.
Totusi, gunoiul de grajd trebuie aplicat in stare semifermentata sau fermentata, deoarece exista pericolul infestarii solului cu seminte de buruieni atunci când este in stare proaspata.
Gunoiul se recomanda in doza de 15-20 t/ha, aplicat uniform la suprafata solului si incorporat imediat in sol odata cu aratura. Totusi, gunoiul de grajd este bine sa se aplice la o planta prasitoare iar cerealele paioase sa beneficieze de efectul remanent in anii urmatori.

O atentie deosebita in cazul cerealelor de toamna trebuie acordata ingrasamintelor cu fosfor, care datorita solubilitatii mai reduse in apa si a mobilitatii scazute in sol, trebuie incorporate inainte de semanat, de preferat sub aratura.
Aplicarea ingrasamintelor cu fosfor dupa semanat, fara a fi incorporate, duce la o valorificare redusa a acestora si se practica atunci când nu a fost posibil sa se aplice brazda inainte de 30-60 kg P2O5/ha, sub forma de ingrasaminte complexe, care au o solubilitate mai mare in apa, comparativ cu cele simple cu fosfor.

Problema ingrasamintelor cu potasiu la cerealele paioase se pune in primul rând pe solurile sarace in acest element, cum sunt podzolurile si solurile nisipoase. Se aplica odata cu ingrasamintele cu fosfor.

Ingrasamintele cu azot sunt necesare la grâu si orz pe toate tipurile de sol, raportul intre azot, fosfor si potasiu (N:P2O5:K2) fiind in general in favoarea azotului: 1:(0,5-1):(0-0,5).

Tinând cont de conditiile pedoclimatice din tara noastra si de eficienta economica, dozele de ingrasaminte la cerealele paioase sunt cuprinse, in general, intre 60-140 kg N - 40-80 kg P2O5 - 0-60 kg K2O/ha.

Azotul având o solubilitate mare in sol si existând pericolul levigarii acestuia pe profilul solului se aplica in mai multe faze, in functie de cerintele plantelor.

In perioada de toamna, pâna in faza de infratire, necesarul cerealelor paioase este relativ redus si pentru a evita fenomenul de levigare se recomanda sa se aplice o cantitate de 30-40 kg N/ha in toamna, iar diferenta dozei de azot in perioada de iarna - primavara, având posibilitatea sa facem corelatii in functie de starea culturii si precipitatiile cazute in perioada toamna-iarna.

In toamna, ingrasamintele cu azot se aplica inainte de semanat, sau chiar dupa semanat, la suprafata solului. Aplicarea unor doze mari de azot in toamna, pe lânga faptul ca poate sa duca la pierderi prin levigare influenteaza negativ si rezistenta la cadere a plantelor. Pe solurile fertile sau in cazul când planta premergatoare a fost o leguminoasa se poate renunta la aplicarea de toamna a azotului.

Ingrasamintele de azot, fosfor si potasiu se vor asigura din ingrasaminte complexe cu N, P, K sau simple (azotatul de amoniu, ureea, nitrocalcarul, sarea potasica, superfosfatul simplu, superfosfatul concentrat etc.)

In cazul folosirii ingrasamintelor la cerealele paioase, o atentie deosebita trebuie acordata uniformitatii aplicarii si raportului dintre elementele nutritive.

Neuniformitatea aplicarii ingrasamintelor cu azot si fosfor sau aplicarea unilaterala a ingrasamintelor cu azot, pe solurile slab asigurate cu fosfor poate sa duca la dezechilibre intre nitrati si fosfati in sol si planta, ce se manifesta printr-o infratire slaba a plantelor, intârziere in crestere, ofilirea frunzelor sau arsuri pe frunzele tinere.

Folosirea unilaterala a ingrasamintelor cu azot si, in special a celor cu un potential ridicat de acidifiere poate avea, ca rezultat o eficacitate redusa sau chiar un efect negativ pe solurile acide.
De aceea se prefera aplicarea unor doze mai mici, dar echilibrate, de azot si fosfor, care contribuie la obtinerea unei eficiente ridicate a aplicarii ingrasamintelor.

(sursa: http://www.fermierul.ro)
Autor: Dr. ing. Vasile Mihaila
I.C.C.P.T. - Fundulea

Quality
top