Call Center 
0249-535.330
(best view: all exept IE) 
Autentificare Vreau cont!

Login

Username *
Password *
Retine-ma

Imi fac cont

Campurile completate cu asterisc (*) sunt obligatorii.
Nume *
Username *
Password *
Verifica password *
Email *
Verifica email *

Sfaturi pentru plantarea si intretinerea rasadurilor de rosii

en
   Vremea s-a incalzit, asa ca acum este momentul optim pentru a pune in pamant rasadurile de rosii. Este insa important sa se respecte anumite reguli, astfel incat tinerele plante sa se prinda, sa creasca si sa dea o productie pe masura asteptarilor.
   Plantarea se face la 60-70 cm intre randuri pentru soiurile cu portul mai mic si la 70-80 cm intre randuri si 30-40 cm pe rand pentru soiurile mai mari. La plantare este bine sa se puna la cuib un pumn de mranita care se amesteca cu pamantul din cuib. Dupa plantare, rasadul se uda cu 1-1,5 litri apa la cuib sau se iriga intre randuri.

   Este foarte important, insa, sa se stie ca la rosii nu se stropesc direct plantele. Dupa plantare, rasadurile trebuie aracite pentru asigurarea sustinerii. Aracii din lemn de 1-1,2 m lungime se infig in pamant in dreptul fiecarei plante, inspre nord. In locul aracilor se pot pune spalieri mai grosi din lemn, de 70-80 cm, din doi in doi metri pe rand, pe care se intinde sarma la 50-60 cm inaltime. In afara prasilelor repetate pentru spargerea crustei de pamant si combaterea buruienilor, mai este nevoie si de alte lucrari. Legatul de arac sau de spalier se face pe masura ce tufele se incarca cu rod si devin mai grele. Legarea se face cu sfori, fasii de carpe sau alt material textile, imediat sub frunze, inconjurand tulpina in asa fel incat fructele sa aiba loc sa creasca. Copilitul, adica ruperea lastarilor crescuti sub frunzele principale, se face imediat ce acestia apar, pentru o buna dezvoltare a fructelor. Se pot lasa unul-doi lastari la tufa, din cei care apar in preajma primului ciorchine de fructe, pentru cresterea productiei.

Cum si cand le udam
   Udarea se face la 6-7 zile, functie de gradul de uscare al pamantului. Primavara si la inceputul verii, rosiile se uda dimineata, pentru ca pamantul sa se incalzeasca in timpul zilei, iar plantele sa nu sufere de raceala noptii. Vara, udarea se face seara si noaptea, cand solul s-a mai racorit. La udare trebuie urmarit ca apa sa ajunga la radacini si nu direct pe planta. Apa folosita nu trebuie sa fie rece, ci trebuie lasata la soare pentru a se incalzi un pic. Ingrasarea pamantului se face o data la 10-15 zile de la plantarea rasadurilor, apoi la doi saptamani. In acest scop e indicat aa se foloseasca ingrasaminte naturale, precum gunoiul animal (o galeata cu gunoi se subtiaza cu cinci galeti de apa) - 10-15 litri la un metru patrat - sau mranita, care se imprastie printre plante si se ingroapa prin prasit in sol. 
   Carnitul este o lucrare foarte indicata, atat pentru culturile timpurii, cat si pentru cele tarzii. Consta in retezarea varfului plantei la 2-3 frunze deasupra ultimului ciorchine de fructe. La tomatele timpurii se lasa 4-5 ciorchini de fructe, iar la cele tarzii 6-8 ciorchini. Prin aceasta lucrare se grabeste coacerea fructelor in cazul rosiilor timpurii, se asigura fructe mari si carnoase la cultura de vara, iar la cea tarzie se accelereaza coacerea inainte de caderea brumei. Recoltarea rosiilor se face pe masura coacerii lor, in mai multe randuri.
(sursa: http://www.iasiplus.ro)

Quality
top